Hartewens

Harte wens.
Ik lag zojuist in bad, nou ja een badje. Als ik met mijn rug in het water lig steken mijn benen recht omhoog, maar desondanks was ik heerlijk aan het genieten van warm water. Warm water dat is iets wat we enorm waarderen. De eerste vier maanden van het begin van het programma, helemaal het einde was er geen warm water tenzij wij een pannetje water kookte of de waterzakken de hele dag in de zon hingen. We hadden wel meer dingen niet zo binnen handbereik. Als ik nu in bad terug denk aan die periode dan zijn dat mooie momenten. Het leven bewust ervaren in de puurste vorm. Als ik nu denk waarvoor ik het meest dankbaar ben tijdens de deelname aan dat programma dan is het wellicht dat wel. “Het leven vanuit rust ervaren in een hele pure vorm”.
Sta eens bij jezelf stil. Wanneer ben je een hele dag zonder WiFi geweest? Wanneer heb je een hele dag geen muziek om je heen gehad? Wanneer heb je voor het laatst voor jezelf een dag gehad om je eigen batterij weer op te laden? Wanneer heb je in het bos gewandeld zonder telefoon, waarbij je ervaren hebt dat er geen enkele gedachten was, dat het mooi goed en bijzonder was wat er was. Wanneer heb je voor het laatst een boek aan de kinderen voorgelezen en als ze dan vragen papa meer meer, dat je dan denkt okay dan lees ik nog even verder zonder dat er in je hoofd allerlei lijstjes zijn van dingen die je ook nog moet doen. En als ik nu zo in bad terugkijk dan ervaar en voel ik dat dat de rijkdom is geweest van dit programma, continueren waar Linda en ik in 2008 mee zijn begonnen, een simpel leven, met aandacht in het hier en nu.
Linda vraagt wel vaak aan mij wat zijn je ambities. Ik antwoord dan altijd standaard, mijn simpele leven continueren. Vanuit rust, tijd hebben om met mijn gezin en dierbaren door te brengen en vooral heel veel momenten te ervaren dat ik aan niets denk. Als ik dan nog werkinhoudelijk een bijdrage kan leveren zodat het leven/werk van andere mensen/ collega’s duurzamer en prettiger wordt, waardoor ik in mijn levensonderhoud kan voorzien, dan ben ik happy.
Ons boek gaat niet zozeer over yoga. Ons boek gaat in Jip en Janneke taal over de vraag: ‘wat zijn voor ons elementen van een simpel leven, en hoe organiseer je dat, als je dat zelf ook wilt. ‘ Een vriendin van ons die we gisteren aan de telefoon hadden, heeft jarenlang een prachtige superveranwoordelijke baan gehad. Een baan met status, een baan waarin ze gezien werd en een baan die haar energie gaf, maar nu blijkt achteraf ook heel veel energie heeft gekost. De enige momenten dat ze echt mindful en met aandacht in het nu was, was als ze tegen een deadline aanliep en echt alle zeilen moest bijzetten om het gewenste resultaat te halen. En wellicht herken je het zelf ook, dat onder deze druk alle aandacht wel naar het nu moet om het te laten slagen. Altijd was het op het laatste moment geregeld en had zij het samen met haar teamgenoten weer voor elkaar gekregen. De andere kant was er ook als zij thuis was of in het bos was of ergens mee bezig was dan was ze altijd met gedachten bij haar werk. Dingen die ze niet moest vergeten, urgente zaken noem maar op. Plus de 24 uur per dag bereikbaarheid.
Nu na een traject van ruim een jaar waarin het werk haar lichamelijk zoveel heeft gekost begint ze aan een andere ik. De 2.0 versie. Daarvoor is er veel gebeurd, heeft ze veel moeten loslaten en veel dingen veranderd. Maar wat zijn we trots op haar. En eigenlijk en dat is vind ik echt bijzonder doet ze nu wat ik probeer voor te leven, een simpel eenvoudig leven, dicht bij de natuur, aandacht voor je gezin en omgeving, werk doen wat je leuk vindt, maar wel in de juiste balans.
De laatste stap die ze wil gaan doen is meer yoga. Yoga, zoals ik hetzelf noem, voor iedereen. Geen moeilijke poses, niet te lang, gewoon thuis. Ik voel me dankbaar voor de vraag of ik deze filmpjes voor haar wil gaan opnemen. Ik denk, ja dit is wat ik wil gaan delen op mijn YouTube kanaal. Eenvoudige filmpjes, inspiraties, oefeningen om een simpel leven te leven. YouTube yoga,helemaal het einde gaan we langzaam aan vullen. Het content is bedacht nu filmen, lin lief aankijken om te editen en dan zal ik jullie informeren.
Ik krijg dus steeds meer beeld en vooral gevoel hoe de volgende stap eruit komt te zien. Ik wil anderen mensen stimuleren, uitnodigen en aanmoedigen om een simpel leven te leven. Daarvoor is de eerste stap stilstaan en vooral voelen. Al de trainingen die ik gevolgd heb in de zakelijke wereld gingen over doelen stellen met een vrij hoog chakka gehalte.
Mijn yogareis heeft ervoor gezorgd dat ik veel meer in aanraking kwam met mijn gevoel, mijn lijf. Naarmate ik mij gingen verdiepen in het boeddhisme en boeken over mindfulness kwam ik erachter dat de antwoorden niet in je hoofd geformuleerd moeten worden, maar dat ze voelbaar moeten zijn in je lichaam. Nu weet ik dat daar de antwoorden liggen dat je voelt of je op de juiste weg zit.
Nu is wel de vraag hoe doe je dat , hoe kom bij je gevoel, en hoe zorg ik ervoor dat ik gevoelens van angst, pijn en verdriet niet wil wegstoppen en net wil doen of ze er niet zijn. In mijn overtuiging voel je of je gelukkig of ongelukkig bent in een relatie, werk, opvoeding van de kinderen. In mijn overtuiging voel je of je bezig bent je droom te leven whatever that may be. Stel je zelf de vraag als tijd en geld geen issue is hoe zou je leven er dan uitzien, bij welk plan komt er een glimlach van oor tot oor op je gezicht. Wat maakt je blij? De kunst is om hier echter zonder oordeel naar te luisteren en dan jezelf vanuit rust de vraag te stellen. Als ik iets wil veranderen, wat wil ik dan veranderen en wat heb ik hiervoor nodig.
Realiseer je dat veranderen altijd gepaard gaat met verlies en dat als je ergens ja tegen zegt tegen net zoveel andere dingen nee zegt. Maar in de beperkte tijd die ons gegeven is, nodig ik je in ieder geval uit om stil te staan, te voelen of je de juiste weg bewandelt en als je een verkeerde afslag hebt genomen zorg er dan voor dat je weer op zoek gaat naar de goede weg. Daarbij hoort onlosmakelijk keuzes maken. Maar als je een keuze maakt ervaar je weer rust en ruimte.
Mijn hartewens is in elk geval de komende maanden een platform te creëren waarbij ik mensen uitnodig om mee te gaan doen met allebei eenvoudige yogaoefeningen en mindfulness oefeningen en we hopelijk een podium creëren waarin mensen met respect voor elkaar, vanuit kwetsbaarheid elkaar gaan stimuleren om met hun persoonlijke verhaal anderen weer te inspireren. De Facebook pagina yoga helemaal het einde is aangemaakt.
Heb je ons boek al gelezen dan ben ik erg benieuwd welke oefeningen of vraag jou geraakt heeft, mocht je geïnspireerd zijn geraakt en meer willen lezen begin dan eens met ons boek.
Wordt vervolgd…
Namaste jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.