Heimwee

Beste mensen,

De week is weer voorbij gevlogen. Er ontstaat een soort routine. De meiden gaan naar school en die halen we rond half twee weer op. ’s Middags heeft Inez op dinsdag gitaarles en meestal hebben de meiden op woensdag zwemles. Daarnaast zijn ze graag bij Isabel en Amaia de kinderen van Kara en Mauri. Inez houdt van uitdagingen en ze heeft een enorme innerlijke drive om dingen te leren. Daar waar we dachten dat het vrije school concept bij uitstek geschikt was voor Jana geniet Inez op dit moment enorm van het lesaanbod. Ze vindt het heerlijk om te tekenen, te breien , te zingen en muziek te maken. Ook vindt ze het heerlijk om in bomen te klimmen en lekker op het strand te spelen. Zeker nu het veel geregend heeft, zijn er veel rivieren die uitkomen op het strand en wat een heerlijke speelplaats is. Uiteraard wordt er daarnaast nog aandacht besteed aan rekenen en taal. Inez leert erg gemakkelijk en mbv scula houden we ook haar Nederlandse onderwijs op peil. Het is opmerkelijk hoe snel Inez de taal oppakt. Ze leert op dit moment twee nieuwe talen. Engels en Spaans. Op dit moment geeft ze nog de voorkeur aan het spreken van Engels maar volgens haar leraar komt er een moment dat ze ook Spaans gaat spreken. We wachten rustig af.

Jana ligt er goed in de klas maar toch is het voor haar anders en het lijkt soms ook wel moeilijker. De grootste uitdaging is haar docent. Zij spreekt echt alleen maar Spaans waardoor ze afhankelijk is van haar klasgenootjes om alles vertaald te krijgen. Onderling spreken de meiden ook vaak Chileens omdat dat nu immers hun moedertaal is. Soms loopt ze alleen op het schoolplein en dat raakt je als ouder. Jana die zo graag in haar eigen fantasie met haar sleich paarden speelt kan dan echt haar vriendinnen en haar moedertaal missen. Ze spreekt echt zeer goed Engels voor haar leeftijd, verstaat bijna alles maar om een fantasiespel te spelen in het Engels is uitdagend en in het Spaans is het veel te moeilijk. Gelukkig hebben we nu wekelijks paardrijles geregeld waar ze iedere week naar uitkijkt en speelt ze regelmatig met Isabel. Ook vindt ze het heerlijk om samen met Inez in het zwembad van Pablo en Hernan te spelen.

Dit is echt wel anders dan reizen. Bij reizen hebben Linda en ik alle tijd om onze aandacht volledig te richten naar de kinderen en eigenlijk van hoogtepunt naar hoogtepunt te reizen. We leven dan als het ware in onze zelfgecreëerde werkelijkheid. Dit avontuur in Chili is echt van een andere orde. De afgelopen zes maanden is er zoveel gebeurd. Linda en ik blikken ook regelmatig terug. Zes maanden geleden begon ik met het kappen van tientallen bomen om een fantastisch uitzicht te creëren, daarna stond veel tijd in het teken van de bouw en inrichting van het huis gevolgd door mijn ongelukkige val en revalidatie. Een revalidatie waar ik op de dag van vandaag trots op ben en ervoor gezorgd heeft dat ik in een tijdsbestek van acht weken weer volledig op oud niveau mijn yogaoefeningen kon doen en bovenal ik in staat was om Linda weer te ondersteunen bij de zorg voor de kinderen en het bouwen aan onze yogaschool.

Een periode van zes maanden waarin we, hoewel we dat zelf niet realiseren, een ‘publiek persoon’ zijn geworden. Een periode waarin we nu ook zelf geconfronteerd worden met de gevolgen van de sociale media. We hadden ons echt nooit gerealiseerd dat mensen op grond van 10 minuten beeldmateriaal het gevoel hadden je te kennen, een oordeel over je te vormen en dan vooral ook dit oordeel zonder blikken en blozen op Facebook en twitter te knallen. In eerste instantie raakt je dat niet, we realiseren ons echt wel dat het vooral iets zegt over degene die het schrijft maar toch. Blijkbaar zijn linda en ik toch geraakt door sommige opmerkingen en hebben we het uren over het waarom? Het vreet energie, het maakt je boos en verdrietig en je ziet dat het van invloed is op in elk geval mijn onbevangenheid. Ik merk dat ik nu mijzelf het woord dankbaarheid of cadeau hoor zeggen en me realiseer dat mijn woordkeuze mensen irriteert.
Ik ben echt oprecht dankbaar voor heel veel dingen hier. Of het nu de overweldigende natuur is of een van de vele mooie ontmoetingen. Toch denk ik nu na over het woord. Raar toch eigenlijk. Ik merk dat ik veel meer dan vroeger moet ademhalen om rustig te worden en mij niet te laten verleiden om cynisch te worden. Blijkbaar doet meedoen aan een TV programma echt veel meer met me dan ik mij van te voren had durven realiseren.

Gelukkig biedt het ook kansen. Ik heb mijn eerste manuscript naar een uitgever gestuurd en ze zijn bereid om mijn manuscript te beoordelen. Ik ben zo benieuwd. Zelf geloof ik echt in het boek, is het een boek waarin ik mijn kennis of liever gezegd dingen waar wij gelukkig van worden met de lezer kan delen. Nu maar hopen dat de uitgever er ook enthousiast van wordt.

Op la sirena kunnen we tussen de buien door ook samen echt genieten van ons huis. Ja door de modder is de bereikbaarheid echt niet optimaal maar dagelijks genieten we van ons huis en vooral als de zon schijnt van ons terras. Want zodra de zo’n schijnt kun je ook direct in de zon zitten en genieten van het prachtige uitzicht. Nu het zoveel geregend heeft is onze vijver die we juist aan het dichtgooien waren veranderd in een klein zwembad. Ik zag de kinderen kijken met die ogen van mogen we? Als kind was ik vroeger ook altijd in het Leudal aan het spelen in het water, net zo bruin en zanderig als onze eigen vijver. Ik koester zoveel dierbare herinneringen aan mijn jeugd en vooral het buitenspelen dat ik de verleiding zelf ook niet kon weerstaan. Wat heerlijk weer om fysiek weer instaat te zijn om op de trampoline te staan en vooral te spelen in het water. Ik vind het heerlijk om die blije gezichten te zien en ik kan vooral intens genieten van het feit dat ook Dean nog heerlijk mee kan spelen en samen met mij net zo kan genieten van dit buitenspelen. Dat is wat ik echt waanzinnig vind aan la sirena. Zodra we daar aankomen is er geen iPad meer nodig en genieten de kinderen intens weer van het buiten zijn….

Namaste Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.