Ontwikkeling

Blog Linda

Ik denk dat we nu op het moment zijn aangekomen dat we een dagelijks leven hebben hier in Chili. Langzaamaan snappen we steeds meer van gewoontes omgangsvormen en de dagelijkse dingetjes. Nu hoor je me niet zeggen dat we de Chileense cultuur al kennen dat kost meer tijd. Maar het dagelijkse krijgt vorm en structuur. We snappen de markt, lopen steeds hetzelfde rondje en de verkopers gaan ons en vooral ons koopgedrag kennen. Het rondje in de supermarkt kost geen zeeën van tijd meer en we hebben ruim voldoende variatie in onze maaltijden kunnen aanbrengen.
Inmiddels hebben we routine in de dag maar ook in de week. Jeroen is de nodige uren van huis voor zijn yogalessen en in die tijd doen ik met de kinderen het huiswerk. Als hij terugkomt pakt hij nog een halfuurtje taal op en begin ik aan mijn dagelijkse huishoudelijke taken. Vervolgens gaan de kinderen spelen ( nu het nog kan, volgende week start school) en Jeroen gaat helpen bij de bouw. De bouw die ik overigens nauwlettend in de gaten hou. Bij het zetten van de palen zat ik er al direct bovenop. Ze wilde vooraan beginnen, maar door het oplopen van de grond zouden ze dan mijnziens veel te laag uitkomen aan de achterkant. De bouwlui moeten wel lachen om vragen. Maar pakken keurig een touwtje en een waterpas en zie daar. We komen veel te laag uit. Met een lach en een grapje blijf ik, als projectleider zoals Jeroen het noemt, de boel controleren en aansturen en ze pikken het tot nu toe nog goed.

Ik heb een bouwtekening gemaakt waarop ik een paar muren anders wil hebben. De leverancier van het voorgefabriceerde huis is enthousiast en maakt foto”s van mijn tekening om naar zijn vrouw te sturen. Een halletje met daarin de wc en badkamer is volgens mij echt praktischer en mooier, maar het wel wat extra werk voor hem. Hij zegt dat het kan en dat hij het gaat doen. Mooi, maar nu eerst de fundering en de vloer.

Wat betreft fysieke kracht heb ik echt minder in te zetten dan Jeroen, roderieco of Nicolas. Dus stort ik me toch op het koken van een gezonde maaltijd, de was en het schoon en gezellig houden van ons kleine huisje. En natuurlijk het onder controle houden van de stank in onze dry toilet ( lees gat in de grond). Nu we drie maanden verder zijn is dat gat natuurlijk ook redelijk gevuld, maar om stank tegen te gaan is het slim om de inhoud gelijkmatig in het gat te verdelen en er dagelijks een laag kalk overheen te strooien. Iedereen begrijpt natuurlijk al dat dit klusje onder de huishoudelijke taken valt en automatisch bij mij terecht komen. Van de week nog maakten de kinderen de opmerking dat onze dry toilet niet stinkt. Ze hebben zich geen moment realiserend dat daar wel wat ( lees smerig werk wegduwen van stront) voor gedaan moet worden.

Ik moet eerlijk zeggen dat het klein huisje is, maar wel een echt thuis is geworden voor ons gezin. Door het plastic op de vloer en als plafond is de tocht uit huis. Het kleine woonkamertje, bankjes en de gaskachel zorgen ervoor dat het warm is en we gezellige avonden hebben. Want langzaam aan treed hier de herfst in en koelt het ’s avonds en ’s nachts echt af.

Deze week heeft Jeroen een super slag geslagen door veel tweedehands spullen te kopen. Jeroen weet ongeveer wel wat ik mooi vindt en hij zoekt enkele uren op yapo naar mooie spullen. Jeroen slaat allerlei favorieten op en we kiezen dan samen. Nu heeft hij samen met Francis naar Santiago om een en ander op te halen. de volgende dag gaat hij al om zes uur op weg naar Santiago. Francis gaat met hem mee en ongeveer een uur voordat ze in de stad zijn gaan ze bellen. Als het dan nog beschikbaar is dan gaan ze er gelijk heen, bekijken en meenemen. Zo doen ze dat met veel spullen. Voor mij is het een verrassing om te zien welke spullen gelukt zijn. Wij kunnen beide heel erg genieten van het op deze manier verzamelen van onze spullen. Vaak super mooi, goede kwaliteit voor een mooie prijs. Het enige nadeel is dat Jeroen even van Nijmegen naar Brussel moet rijden om het te halen.

Een ander mooi voorbeeld van het feit dat we ons steeds meer gaan settelen is dat ons sociaal netwerk groeit. Dat er gezellig mensen langs komen, kinderen komen spelen en dat we soms zelf logeetjes hebben in ons kleine huisje. Super gezellig!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.