Tijd samen

Blog Jeroen

Een van de mooie dingen die dit soort avonturen met zich meebrengt is dat je tijd hebt om te lezen en vooral ook de rust neemt om de kinderen voor te lezen.
Tijdens onze vorige reizen hebben we intens genoten van de boeken van Hans Peter Roel. Zijn manier van schrijven is echt, in mijn ogen, fantastisch en we hebben nu bijna alle boeken gelezen.

Dit keer is het zijn boek ‘de duistere Roos.’ Hierin beschrijft hij in een spannend verhaal de zeven wetten van wijsheid. Wetten die voor Linda en en mij erg herkenbaar zijn. En we ook graag aan de kinderen mee willen geven. Hoe mooi kan het zijn, heerlijk voorlezen en hen ook nog belangrijke levenslessen meegeven.

Ik wil ter inspiratie deze wetten graag met jullie delen. Deze wijsheden blijken zeker in onze huidige tijdsgeest waarin tegenstellingen alleen groter kijken te worden meer dan ooit van toepassing te zijn. Deze wetten toepassen in het klein in je eigen leven draagt volgens mij bij aan een betere wereld.

De wetten zoals je ze dus al eerder gezegd kunt nalezen in het boek ‘de duistere roos’ van Hans Peter Roel zijn:

1. Wet van in beweging zijn

De eerste wet gaat over de veranderlijkheid. Alles is altijd in beweging, de natuur is continu in beweging, vriendschappen zijn altijd in beweging en je eigen leven is altijd in beweging. Door te accepteren dat de omgeving om je heen altijd in beweging is en jezelf ook altijd in beweging bent maakt het voor jezelf eenvoudiger om met veranderende situaties om te gaan. Door te genieten van het nu, te accepteren dat het morgen anders kan zijn en vooral te anticiperen op onvoorziene situaties maakt het leven mooi.
Kijk nu naar ons avontuur hier in chili het gemis van vrienden en familie, opzeggen van banen de verandering voor de kinderen. Veel grote veranderingen in een korte tijd met ook weer heel veel nieuwe perspectieven. Maar ook de bosbranden. Een ramp voor heel veel mensen, voor de natuur, mens en dier en toch veranderd dit ook weer en ziet het er over een tijd wellicht na de winter weer geheel anders uit.

Accepteren dat de wereld steeds veranderd houdt ook in dat je accepteert dat je niets stil kunt zetten, vast kunt houden. Alles om ons heen is steeds in beweging en dus in verandering. Dit geld zowel voor de dingen die we positief als negatief labelen. Blijf in beweging en weet dat de zon altijd weer op komt hoe moeilijk het nu wellicht voor je voelt of lijkt.

2. Wet van geven.

Alles wat je geeft krijg je weer terug. Dit begint simpel vandaag met een hallo, een groet een glimlach en zie welke mooie ontmoetingen wij nu al in de twee maanden dat we hier zijn hebben mogen hebben. Marco en Nancy Linda en Pablo, Ignacio en Francis. Allemaal mensen die we bij toeval ontmoeten door een glimlach een spontaan hallo. Mensen waarmee we een relatie definiëren op basis van een ontmoeting wederzijds respect en openstaan voor elkaar. Dit is pure rijkdom en daar kun je vanaf nu mee beginnen.

3 Wet van niet oordelen.

Of het nu gaan om feedback of scherper alle meningen op Facebook, ze zeggen echt alleen maar iets over degene die ze opschrijft. Vele hebben direct een mening klaar, maar realiseer je dat het vooral iets zegt over de manier waarop diegene naar de werkelijkheid kijkt. Door snel te oordelen sluit je kansen en ontmoetingen uit. Wij proberen open te staan voor verschillen, ervaringen op te doen waar wij niet bekend mee zijn en achteraf er pas iets van te vinden. Dit creëer vrijheid en een gevoel van ruimte. Openstaan voor anderen kan je helpen bij het creëren van nieuwe ontwikkelen en je eigen blik op de werkelijkheid verruimen en zelfs mooier maken. Dit is ook wat wij hier in chili willen ervaren. Een andere cultuur met andere gebruiken, z”n eigen rituelen en gebruik maken van andere bouwstijlen.

4 Wet van de minste weerstand.

Ik heb met mijn kinderen heel veel dammen van stenen gebouwd, zowel tijdens onze reizen maar zeker ook bij mijn geliefde strand in mijn oude woonplaats Bimmen. Water zoekt altijd een weg naar beneden. Probeer dit ook in je eigen leven toe te passen. Stel jezelf eens voor als een stromende rivier. Soms liggen er kleine stenen, soms liggen er grote stenen in het water en soms zijn er van die life-events die voelen als een dam. Als een mokerslag, als iets waardoor alles tot stilstand komt. Denk dan weer aan die stromende rivier, klotsend tegen de dam, langzaam stijgend en dan komt er op een bepaald moment dat hij weer gaat stromen. De kunst is mee te gaan op de stroom van het leven en te accepteren dat je soms een bocht om een steen heen maakt om vervolgens weer de stroom te volgen. Probeer geen stenen te verplaatsen of tegen de stroom in te zwemmen. Laat je drijven op de stroom van het leven.

Wij proberen deze wet ook toe te passen in de keuzes die we maken. Zelf onze deelname aan HHE zijn we zo ingestoken. Als het zo moest zijn dat we deel zouden nemen dan zouden we wel van de reservelijst gehaald worden. En zie dit was schijnbaar de juiste springplank in onze rivier.

5 Wet van verlangen.

Toen Linda en ik aan dit avontuur begonnen hadden en hebben wij een droom, een inspirerende plek te bouwen waar mooie ontmoetingen kunnen plaats vinden. Wij avonturen kunnen bleven. Veel tijd en ruimte is voor het gezin en yoga. We wilde nog graag een keer ervaren hoe zou zijn om samen te werken. Waar die plek moest wisten we niet. Nu komt dit avontuur voorbij en houden wij vast aan dit verlangen, accepteren dat de weg erna toe soms anders loopt dan bedacht, maar wij houden vast aan ons verlangen.

Iedere grote verandering in de geschiedenis is ooit begonnen met een droom, een sterk verlangen.

6 Wet van dromen

Linda en ik hebben nu uren zitten tekenen, rekenen, opnieuw tekenen wandelen, zoeken, kijken om onze droom verder vorm te geven. Zo hebben we op ons land uiteindelijk hier de beste plek gevonden, het huis gevonden wat haalbaar is in factor tijd en geld. De. Juiste indeling van het huis gerealiseerd en de omgeving verder doorontwikkeld en dat begon allemaal met een droom, een beeld, een tekening.

Zoals Hans Peter Roel in een citaat van Albert Einstein schrijft ‘ verbeelding is belangrijker dan kennis. Gebruik je fantasie en creativiteit om de ideale wereld te dagdromen.’

7 Wet van toeval

Wellicht wel de moeilijkste maar ook de krachtigste wet van allemaal. Durf je te geloven en erop te vertrouwen dat alle gebeurtenissen in je persoonlijke leven een doel hebben. Zijn ze er bij toeval of komen ze met een reden op je pad. Lin en ik geloven dat het leven eigenlijk niet maakbaar is en dat de belangrijkste gebeurtenissen in je leven op een bepaald moment er gewoon zijn en je dan een keuze hebt hoe je hiermee om kunt gaan

Namaste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.